Wat is Praat Mee Met De Overheid?
Praat Mee Met De Overheid is een tool die open en constructieve gesprekken mogelijk maakt over lastige onderwerpen. De app brengt verschillende meningen samen en helpt mensen overeenkomsten te vinden en elkaar beter te begrijpen. Hiervoor maakt de tool gebruik van machine learning-algorithmen. De technologie achter Praat Mee Met De Overheid is gebaseerd op Pol.is, een wereldwijd succesvol platform. De tool wordt gebruikt voor diverse toepassingen, zoals besluitvorming in groepen, politieke participatie en onderzoek naar de publieke opinie. Met Praat Mee Met De Overheid kun je jouw eigen stellingen indienen en stemmen op stellingen van anderen. Deelname kan zo vaak als je wilt binnen de aangegeven periode. Op basis van het stemgedrag berekent de tool waar de meeste consensus ligt, zodat gezamenlijke standpunten zichtbaar worden.
Over de Praat Mee Met De Overheid
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en ICTU werken samen aan de ontwikkeling van een Nederlandse versie van de participatietool Pol.is. Onder de naam Praat Mee Met De Overheid is de tool aangepast aan Nederlandse waarden en gedragsnormen. Tijdens de pilot testen we de tool met eigen inhoudelijke casussen. We werken hierbij nauw samen met andere overheden, zoals de provincies Zuid-Holland, Brabant, Groningen en het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). De resultaten van de pilots worden openbaar gedeeld en breed geborgd. De pilot heeft als doel om te onderzoeken of Praat Mee Met De Overheid geschikt is voor gebruik binnen de hele overheid. Dit betekent zowel de Rijksoverheid als decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen. Zo kan de tool landelijk worden ingezet om complexe vraagstukken te bespreken en participatie te versterken.
Veelgestelde vragen
Wat is Praat Mee Met De Overheid?
Praat Mee Met De Overheid is een applicatie gebaseerd op de open-source tool Pol.is. Deze tool wordt wereldwijd gebruikt door overheden, academici, onafhankelijke media en burgers. Van democratische vraagstukken in Taiwan en klimaatdiscussies in Oostenrijk, tot jongerenissues in Pakistan en lokale thema’s in het Amerikaanse Kentucky. Pol.is helpt bij het ondersteunen van maatschappelijke vraagstukken, het stimuleren van dialoog en het vinden van consensus en draagvlak. In Nederland is de tool al gebruikt door onder andere de gemeenten Amsterdam en Groningen, Stichting Netwerk Democratie en programma Democratie in Actie.
Met wie ‘praat’ je?
Je praat anoniem met medewerkers van de overheid. Je mening wordt volledig vertrouwelijk verwerkt en is niet terug te herleiden naar jou als persoon.
Waarom meedoen?
- Ontdek wat anderen vinden over een bepaald thema.
- Deel je mening en vergelijk deze met die van anderen.
- Werk samen met de overheid aan beter beleid.
Hoe praat je mee met de overheid?
Op de website krijg je stellingen te zien waar je jouw mening over kunt geven door op “Eens”, “Neutraal” of “Oneens” te klikken. Je stem wordt direct opgeslagen, waarna je een nieuwe stelling ziet. Je hoeft niet alle stellingen te beantwoorden. Stoppen en later verdergaan is geen probleem. Heb je zelf een stelling? Voeg deze toe, zodat anderen ook over jouw idee kunnen meedenken!
Waarom is dit belangrijk?
De overheid wil beter in gesprek gaan met Nederlanders over ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen. Met dit platform krijgen ze inzicht in wat mensen belangrijk vinden en waar verandering nodig is. Dit helpt bij het maken van betere wetten en beleid.